Ook overheid omarmt effectiever netwerken

Kring van Kabinetsmedewerkers certificeert postgraduate opleiding Strategisch Relatiemanagement

De opleiding Strategisch Relatiemanagement – begin 2016 al gecertificeerd door het Genootschap voor Eventmanagers – ontving vorige maand haar tweede certificering, ditmaal vanuit overheidskringen. De Kring van Kabinetsmedewerkers certificeert deze postgraduate opleiding met name omdat zij goed aansluit bij de doelstelling van de Kring en bijdraagt aan verdere professionalisering van kabinetsmedewerkers. Tijdens het halfjaarlijkse congres in het Nationaal Militair Museum overhandigde Kring-voorzitter Jacqueline Carpentier de certificerings-cheque aan Jean Paul Wijers, directeur Institute of Strategic Relationship Management.
De opleiding Strategisch Relatiemanagement werd in 2015 opgezet door Hotelschool The Hague, Protocolbureau en het Institute of Strategic Relationship Management. Doel van de opleiding is om eventprofessionals te leren hoe zij een overall organisatiestrategie in verschillende stappen kunnen vertalen naar een netwerkstrategie en hoe ze daarmee effectievere netwerkbijeenkomsten kunnen organiseren. De opleiding maakt als minor deel uit van het curriculum van Hotelschool The Hague en wordt tevens postgraduate aangeboden aan eventprofessionals uit bedrijfsleven, overheid en de culturele sector.
Dichter bij de burger met netwerkstrategie
Aan de eerste postgraduate editie van de opleiding Strategisch Relatiemanagement werd deelgenomen door veertien professionals, waaronder twee vertegenwoordigers van de Kring van Kabinetsmedewerkers. Hun overall beoordeling van de opleiding viel zeer positief uit, met 4.2 punten op een maximum van 5.
Jean Paul Wijers: “Deze opleiding is belangrijk voor alle eventprofessionals, maar ook voor kabinetsmedewerkers en protocol officers die werkzaam zijn bij gemeenten en provincies. Die overheidsorganisaties zijn steeds meer gaan beseffen hoe belangrijk een goed netwerk is. In de afgelopen jaren is alles wat protocol heette nogal eens rücksichtslos wegbezuinigd, als zijnde ‘franje’. Maar zonder protocol kun je geen effectieve netwerkbijeenkomsten organiseren, zo simpel is dat. Om dichter bij de burgers te staan, de juiste mensen te kennen en de nodige aandacht te kunnen geven, heb je een netwerkstrategie nodig. Die kunnen eventmanagers en kabinetsmedewerkers bieden en helemaal als ze deze opleiding hebben gevolgd.”
Relaties managen
De Kring van Kabinetsmedewerkers werd in 2009 opgericht door een aantal professionals uit het vak, met het doel onderlinge contacten, kennisdeling en professionaliteit te bevorderen. Inmiddels heeft de Kring ruim 200 leden, waarvoor minimaal twee maal per jaar een inhoudelijke bijeenkomst wordt georganiseerd. Die ontmoetingen zijn belangrijk en inspirerend voor de kabinetsmedewerkers en protocol officers die over het algemeen eenling zijn binnen hun organisatie, vergelijkbaar met de positie van eventmanagers bij bedrijven of musea. Al te vaak worden zij uitsluitend ingezet voor de operationele kant van netwerkbijeenkomsten, terwijl zij een veel beter evenement zouden kunnen neerzetten als ze op een meer strategisch niveau daarbij betrokken zouden zijn.
Overheidsorganisaties hebben veelal een groot netwerk, dat onderhouden moet worden door verschillende ambtenaren. Dan rijst vanzelf de vraag: hoe kunnen we al die relaties managen en hoe bepaal je welke relatie het meest belangrijk is? Ofwel: hoe zorgen we ervoor dat tijdens onze bijeenkomsten de juiste mensen persoonlijke aandacht krijgen? Voor dat soort vraagstukken biedt een goed opgeleide kabinetsmedewerker of protocol officer de enig mogelijk oplossing: een netwerkstrategie die gebaseerd is op de strategische doelstellingen van de organisatie en waar 21e-eeuws, modern protocol een onlosmakelijk onderdeel van is.
Meer informatie over de opleiding Strategisch Relatiemanagement is te vinden op de website: http://relationshipmanagement.eu

Comments

Popular Posts